PressPort logo
https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/pilgrimme-p%C3%A5-h%C3%A6rvejen-9534

Pilgrimme på Hærvejen

Pressemeddelelse april 13, 2010 Turisme

Danske pilgrimme er med i et bredt europæisk samarbejde

Pilgrimme viborg 061
Danske pilgrimme vandrer gennem Jylland med en europæisk stafet, der skal til Santiago til ære for apostlen Jakob.

-Det er eventyret og friheden, der trækker. Et ultimativt liv. Rygsæk, stav, spise, sove, vandre. Ingen rudekuverter, ingen telefonopkald.

Sådan siger Frederikke Kisbye, København, 39 år. Hun har vandret tre gange på den spanske pilgrimsrute Camino Santiago. Nu er hun bærer af en vandrestav og Den Gyldne Bog. Stafetten kommer fra Norge og skal ende i Santiago. 4000 km og hundredvis af pilgrimme venter forude. Lige nu er stafetten i Jylland.

-Hærvejen er go’ dansk natur, og der er så smukt, hele tiden er der nyt. Jeg kan sagtens drømme mig tusinde år tilbage, siger Frederikke.

Ordet pilgrim dækker i dag de mennesker, der vandrer ad de gamle pilgrimsveje. Spænding, kultur, motion, religion – der er mange grunde for danskerne til at trave, og Hærvejens pilgrimme er ganske almindelige danskere. De færreste har en religiøs baggrund, men de fleste har oplevet det forunderlige fællesskab, der opstår mellem fremmede, der vandrer fra sted til sted. De har oplevet korte eller lange perioder med frihed og lethed, hvor rygsækken knap nok mærkes, og hvor alt og intet omgiver én. 

Hærvejen genopdaget

Hærvejen kaldes den, men det er oksedriverne og pilgrimmene, der har brugt den mest. Hærvejen er i nyere tid genopdaget som vandresti, og for et par år siden blev der etableret en række herberger langs ruten.  Interessen for at bære stafetten videre ad Hærvejen er stor. Hver dag er nye folk parat til at tage imod og vandre videre ad den gamle pilgrimsrute.

Tanya Kikkenborg, Valby, 34 år, er en erfaren vandrer. Hun gik første gang på Caminoen i 2004.

- Jeg fandt ud af, hvad lykken er. Jeg får den i små doser hver dag, når jeg vandrer. Jeg vil lave en anderledes lejrskole for den 7.klasse, som jeg underviser. Vi skal på Hærvejen, hvor vi kan vandre gennem Danmarks-historien.

Thomas Jørgensen, Holbæk, 43 år, har vandret og klatret i bjerge, bl.a. Mount Everest og Kilimanjaro plus 120 km ad Caminoen:

- Hærvejen er en fantastisk strækning. Man behøver ikke at tage til Spanien, her er enormt smukt.

Midt i denne folkelige genoptagelse af pilgrimsfærd begynder Viborg stille og roligt at fremstå som et dansk centrum for pilgrims-aktiviteter. Viborg Stift har nu to pilgrims-præster, og hundredvis af pilgrimme vælger at besøge Viborg. Viborg ligger som det danske hovedpunkt på pilgrimsvejen fra Nidaros i Norge gennem Europa til Santiago eller Rom.

Det var i Viborg, at reformationen startede for knap 500 år siden. Med den lutherske lære forsvandt blandt andet skærsilden og præsternes magt – og pilgrimsgang blev stoppet. Forunderligt er det nu, at det er Viborg, der atter fremstår som Danmarks fremmeste pilgrims-by.

Billedtekst 061:
En hvil på Hærvejen med pilgrimstaven stående parat. Tanya Kikkenborg (til venstre) og Frederikke Kisbye drikker lunkent vand og spiser en energibar.

Billedtekst: 034:
Far og søn Thomas og Sune Jørgensen går ned i knæ for at komme under et stormfældet træ på Hærvejen. Sune bærer Pilgrimsstaven.

Fakta-ramme (kan eventuelt forkortes eller udelades)

Pilgrimme og Hærvejen

Billedtekst: 029

I den gyldne bog er der stempler fra kirkerne og mange små tekster og billeder fra pilgrimme, der har båret. 

Den europæiske pilgrims-stafet startede i Norge i Stiklestad og har passeret Nordens største helligdom, Domkirken i Nidaros. På ski eller sparkstøtting har nordmændene fragtet stafetten frem til kysten og sejlet til Danmark.

Danske pilgrimme har vandret fra Frederikshavn, og nu er stafetten på vej ned gennem Jylland mod Santiago de Compostela i Nordspanien. Sidst i april overtager tyske pilgrimme den videre vandring. Det er første gang, at der bæres en pilgrimsstafet gennem Danmark. Det sker næste gang i 2021.

Hvorfor al den ståhej for apostlen Jakob?

2010 er et helligt år, fordi Jakobs dag 25. juli falder på en søndag. Over hele Europa bliver Jesu discipel fejret. Biskoppen i Santiago forventer 10 millioner besøgende i byen plus 200.000 pilgrimme. De danske pilgrimme er en del af Europastafetten, og de skal vandre 489 km - fra Frederikshavn til Padborg. Hærvejen og andre gamle pilgrimsveje er taget i brug.

Hærvejen, apostlen Jakob og apostlen Peter har været forbundet i mere end 1000 år. Pilgrimmene har altid fulgte Hærvejen sydpå.

Hærvejen tager pilgrimme til fods eller på cykel gennem de smukkeste landskaber. Gamle hulveje, bronze-alderhøje, vandmøller og vandløb, stenbroer, tyske bunkers, uendelige skove og store flokke af får. Det er muligt at gå en hel dag uden at se et hus. Og så er der herberger for pilgrimme, så enhver kan trave i to uger med en let rygsæk. Dagsmarcher fra 8 til 28 km. Når pilgrimsstaven og Den Gyldne Bog er båret frem til Padborg 27. april, så er der stadig 3500 km til målet, Santiago.

www.haervej.dk

www.santiagopilgrimme.dk

www.viborgpilgrimscentrum.dk

Kontakter


Emner


Turisme


Pilgrimme viborg 061
Danske pilgrimme vandrer gennem Jylland med en europæisk stafet, der skal til Santiago til ære for apostlen Jakob.
Hent | 1,45 MB | 1600 x 1200 | .JPG

Pilgrimme viborg 034
Hent | 2,05 MB | 1600 x 1200 | .JPG

029
Hent | 1 MB | 1200 x 1600 | .JPG

Zip og hent alle filer